جوان آنلاین: سرپرست دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت: متقاضیان فرزندخواندگی در طرح میزبان پشت نوبت نمیمانند و به محض ثبتنام، کودک براساس فرآیند به آنها سپرده میشود.
حمیدرضا الوند، سرپرست دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت: از سال گذشته تاکنون ۲۲۰کودک در قالب طرح میزبان به خانوادههای واجد شرایط واگذار شدند که بیشترین آمار متقاضیان مربوط به استانهای تهران و خراسان رضوی است. وی ادامه داد: طرح میزبان یکی از مدلهای مراقبتهای خانوادهمحور است که در کنار فرزندخواندگی دائم و فرزندخواندگی موقت در قالب طرح خانواده امین اجرا میشود.
الوند خاطر نشان کرد: طرح میزبان از آذر سال ۱۴۰۲ در قالب یک آییننامه اجرایی توسط وزیر دادگستری در ۷۵ ماده ابلاغ شد و در آن به سازمان بهزیستی اجازه داده شد تا طرح میزبان را در راستای توسعه برنامههای خانوادهمحور اجرا کند.
سرپرست دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت: در طرح میزبان، کودک واجد شرایط تا زمانی که شرایطش برای بازگشت به خانواده زیستی یا پذیرفتهشدن به فرزندخواندگی مهیا شود در یک خانواده، میهمان میشود و حتی همان خانواده میتواند متقاضی فرزندخواندگی دائم باشد.
الوند افزود: در طرح میزبان، اولویت واگذاری با کودکان واجد شرایط هفت سال به بالا است، زیرا بیشترین تعداد کودکانی که متقاضی سرپرستی دائم یا فرزندخواندگی دارند، در سن صفر تا سه سال یا سن صفر تا شش سال هستند، در حالی که بر اساس قانون حمایت از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست، کودکان تا سن ۱۶ سالگی اجازه دارند به خانوادهها سپرده شوند.
وی تصریح کرد: معمولاً در کشور برای کودکان تا هفت سال، متقاضی زیاد و برای کودکان در سنین بالای هفت سال، متقاضی کم است، بنابراین کودکان دارای متقاضی کم یعنی کودکان بالای هفت سال و کودکان بیمار در طرح میزبان به خانوادههای متقاضی سپرده میشوند. سرپرست دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت: شرایط سرپرستی کودکان در طرح میزبان همان شرایط درج شده در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست مصوب سال ۱۳۹۲ است، اما تنها تفاوتی که دارد، این است که شرایط «انتقال بخشی از اموال به کودک» در آن وجود ندارد و از سوی دیگر روند فرزندخواندگی نیازمند دستور قضایی نیست، اما برخی ادارات بهزیستی دستور قضایی را هم میگیرند؛ به هر حال خود بهزیستی هم میتواند این کار را انجام دهد.
الوند درباره نظارتها بر اوضاع فرزندخوانده نیز گفت: نظارتها در ماه اول، هر هفته خواهد بود که کارشناسان به وضعیت کودک و خانواده نظارت میکنند. نظارت به صورت خوداظهاری نیز وجود دارد که خانواده میزبان، وضعیت خود را با کودک خوداظهاری میکند.
وی در عین حال تصریح کرد: اگر برای کودک در طرح میزبان، مشکلی پیش بیاید با توجه به اینکه بهزیستی متولی استیفای حقوق کودک است، او را بر میگرداند و کودک دوباره در سیستم مراکز شبانهروزی بهزیستی قرار میگیرد و بعد دوباره خانواده متقاضی دیگری انتخاب میشود. سرپرست دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور اظهار داشت: متقاضیان برای میزبانی کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در قالب طرح میزبان باید وارد سامانه فرزندخواندگی به نشانی adoption. behzisti. net شوند و مدارک لازم را بارگذاری کنند.
الوند افزود: بعد از ثبتنام و بارگذاری مدارک، کارگروه شبهخانواده بهزیستی استان که مباحث سرپرستی را مدیریت میکند برای آنها پیامک دعوت میفرستد تا در جلسات تخصصی کارگروه شرکت کنند. در آن جلسه مباحث مطرح میشود و متقاضیان ارزیابی میشوند و چنانچه شرایط اولیه مورد پذیرش قرار گرفت، کارگروه به خانواده اعلام میکند که میتواند برای میزبانی کودک پیشقدم شود.
وی ادامه داد: برای این متقاضیان، دورههای پودمان آموزشی، بهداشتی، روانی، خودمراقبتی و شیوههای فرزندپروری برگزار میشود. متقاضیان در صورت داشتن کودکزیستی هم میتوانند متقاضی کودک بیسرپرست و بدسرپرست شوند.